twitter facebook


Bustart
"SMURFFACE throw up"
Uitverkocht

Bustart Smurfface
Bustart Smurfface
Bustart Smurfface
Bustart Smurfface
Bustart Smurfface
Bustart Smurfface
Bustart Smurfface
Bustart Smurfface
Bustart Smurfface
Bustart Smurfface
Bustart Smurfface
Bustart Smurfface
Bustart Smurfface
Bustart Smurfface
Bustart Smurfface
Bustart Smurfface


 

Bustart foto voor Urban Nation. Gemaakt door Nika Kramer. (Berlijn, 2017)

Bustart (1983, Zwitserland) is een zeer actieve kunstenaar gevestigd in Zwitserland. Hij gebruikt vele technieken en produceert veel werk. Van simpele graffiti tot werk dat bestaat uit honderden lagen stencils. Ook free hand is hij zeer sterk en creëert hij de mooiste werken. Zijn stickers zijn een ware must have. Hierdoor heeft hij veel erkenning en naamsbekendheid gekregen. De meest recente ontwikkeling in zijn kunst is het uitwerken van zijn eigen gecreëerde stijl; Graffitipop. Een mix tussen graffiti en onze pop-cultuur.


Bustart 'Smurf Face' massive mural bij NDSM terrein. (Amsterdam, NDSM, 2018). Mede mogelijk gemaakt door StreetArtToday.




In 1999 begon Bustart met het maken van graffiti. Al snel ontwikkelde hij hierin een eigen figuratieve stijl. Sinds 2005 combineert Bustart namelijk graffiti-letters met cartoonachtige figuren. Deze figuren zijn veelal afgeleid vanuit de popcultuur.
Het plaatsen van stickers, stencils en posters op straat tijdens zijn reizen door Europa inspireerde hem om zich verder te ontwikkeling. Hij wilde nog meer diepgang in zijn werk aanbrengen. Communiceren met de voorbijganger middels streetart werd het doel.
Vanaf dan toont hij een technisch breed repertoire aan installaties, politieke stencils en (kleine) werken op straat. Zijn cartoon-achtige figuren beginnen een belangrijkere plaats in te nemen dan de letters.

Deze ontwikkeling leidde tevens tot een nieuwe techniek. In 2008 legt Bustart de focus op het maken van stencilwerk. Zijn figuren worden met de hand uitgesneden en op straat geplaatst.
Bustart besluit in 2011 zich volledig te richten tot het maken van kunst en vestigt zich in Amsterdam. Door zich volledig te richten tot de kunst zien we in een rap tempo dat de simpliciteit van de stencils plaats maakt voor zeer gecompliceerd stencilwerk. Sommige werken bestaan uit honderden lagen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de vele stadsgezichten die hij samen met zijn vriendin Zaira maakte.


Bustart 'Writers Corner' stencil op hout, 60x60cm. (2014)


Het verhuizen naar Amsterdam resulteerde in meer dan 200 werken in de Nederlandse straten. Tevens heeft deze beslissing gezorgd voor een boost in zijn creatieve ontwikkeling. Naast het zelf produceren organiseerde hij (samen met Zaira en hun crew Multisyndicate) interessante Pop-Up shows en diverse streetart gerelateerde evenementen.

Zijn drang naar vernieuwing en zijn zeer productieve creatieve geest hebben er sindsdien voor gezorgd dat hij een gewilde en gevestigde kunstenaar is. Graffiti was zijn onbetwiste eerste liefde die hij nooit opgaf, maar die hij heeft weten te ontwikkelen tot een zeer interessante eigen stijl genaamd; Graffitipop.


Bustart 'Underground' (Hackney, london, 2014)

De eerste Graffitipop werken duiken op in 2014. In het werk herkennen we elementen van de Pop-Art, de dots en de bekende vrouw van Lichtenstein. (Overigens zien we in het hele Graffitipop oeuvre van Bustart elementen terugkomen uit het werk van Lichtenstein. We kunnen dit zien als een ode aan de Amerikaanse kunstenaar). Deze elementen weet Bustart vloeiend te combineren met elementen vanuit de graffiti- wereld. Hedendaagse tags, camera’s en throw-ups blijken zeer goed samen te gaan met elementen uit de Pop-Art. Een nieuwe, herkenbare stijl voor Bustart is geboren.

Bustart trein. Münchenstein, Zwitserland (2015)



Bustart, Zaira en MSC crew 'Hola!' Barcelona (2017)

Sinds 2016 zien we dat de focus in het werk vooral ligt op het maken van Graffitipop. De mogelijkheden blijken eindeloos. Kleuren, elementen, figuren en tags worden moeiteloos met elkaar gecombineerd. Bustart creëert in korte tijd de mooiste werken.


Bustart massive wall voor Kettenreaktion.jetz. (2016)

Interessant om te zien is dat gedurende de jaren deze stijl evolueert. Er komt meer aandacht voor detail en het werk wordt complexer. Cartoon karakters worden gecombineerd met Pop-Art elementen en graffiti. Kleuren lopen in elkaar over en gaan door in het werk. Ook zien we dat de meerdere figuren plaatsmaken voor één figuur in een centrale compositie.


Bustart; sticker in Amsterdam / studio / tag en throwie.




Bustart 'Home Sweet Home', Basel (2020). Photo by Nika Kramer.


Deze evolutie in zijn stijl is goed te zien in het werk ‘Cut Up’. Gemaakt bij Teufelsberg Berlijn (20 sept.2017). We zien nu niet enkel één herkenbaar figuur, maar verschillende cartoon figuren die gecombineerd worden tot één beeld. De oorspronkelijke figuren worden uit hun context gehaald om een nieuw beeld te vormen.


Bustart massive wall 'Cut Up' bij Teufelsberg, Berlijn (2017). Mede mogelijk gemaakt door ons, streetart.nl.

Bustart eigent zich bestaande elementen uit de cartoons van onze jeugd toe. Hij geeft hier een eigentijdse invulling aan. Door dit creatieve proces wordt er nieuw leven geblazen in deze cultuur.

De iconische figuren Felix de kat, Mickey Mouse, Garfield en de Smurfen worden samengesmolten tot één nieuw figuur. Een invulling waarbij hij het nostalgische karakter van alle figuren samen in een beeld weet samen te vatten.

Bustart heeft het gezicht voorzien van de graffiti-letters ‘Bust’ en een rood frame om het figuur geplaatst dat refereert naar de klassieke labels/stickers die veel worden gebruikt door graffiti writers. Hierdoor weet Bustart een zeer mooie combinatie te maken tussen graffiti, cartoons en onze pop-cultuur; Graffitipop.


Bustart en Zaira 'Lilly and Hobbes; education is not a crime', in New York (2016). Mede mogelijk gemaakt door Street Art Anarchy.

Maar naast het maken van Graffitipop maakt hij ook stencilwerken en free hand murals. Deze zijn van een even goede kwaliteit. Naast werken op straat worden canvassen, prints, longboards, auto's en bussen voorzien van zijn mooiste creaties. Ook werkt hij naar gelang wat bij de opdracht past. Zo maakte hij samen met Zaira deze muurschildering ‘Education is not a crime’ voor een school in Harlem, New York. En in Berlijn zien we een torenhoge flat met deze prachtige creatie


Bustart in Berlijn Tegel Airport (2020). 40 meter hoog. Gepaind met Sket185. Foto door Nika Kramer.




Smurfface in Wynwood, Miami (2018)


Voor streetart.nl maakte Bustart een zeer unieke serie van zijn toy SMURFFACE.
Na de uitverkochte release van SMURFFACE (500 stuks) via STREAMS (die werden geleverd met genummerde certificaten, dus niet gesigneerd) brengen wij nu een zeer unieke limited edition uit van 25 art toys.
Deze bestaat uit twee verschillende versies.
De eerste versie is gesigneerd door Bustart met een Molotow chrome marker. De tweede versie is gesigneerd en handfinished. Spuitbus en markers zijn gebruikt om zijn throw up 'Bust' te maken. Deze throw up editie wordt geleverd in een unieke box die ook handfinished is. Een kunstwerk an sich.

In Bust we trust!


Recente shows en festivals;

I.C.O.N.S companions of my life. STREAMS Gallery Hong Kong (november, 2020)
The Versus Project at Urban Nation Project Space Berlin (juni, 2020)
Change of Colors. Basel (september, 2020)
Miami Wynwood Walls (december, 2018)
Graffiti without Gravity project at the ESA (mei, 2018)
‘Mon Secret Jardin’ Gallery show Guillaume Daeppen Gallery in Basel (17 maart- 5 mei 2018)
Urban Art Festival Basel (7 november, 2017)

Geschreven door Johra Kornegoor, 14/12/2020. 13:19
 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en wij brengen je op de hoogte als er een nieuw exclusief werk te koop staat.

Inschrijven voor de nieuwsbrief